Načini zdravljenja

Brezzobost je težava vseh generacij. Delna brezzobost v Sloveniji doleti kar 80 odstotkov prebivalstva, medtem ko je popolnoma brezzobih približno pet odstotkov ljudi.

Kakšne so možnosti zdravljenja?

Mnogi dejavniki lahko pripomorejo k izgubi zoba, kot so npr. poškodbe (nesreče), karies, navade, slaba prehrana, parodontalna bolezen, prirojeno pomanjkanje (rojeni brez zoba) ali pomanjkanje ustne higiene. Dejstvo je, da je potrebno zob nadomestiti zaradi estetskih in funkcionalnih razlogov ne glede na vzrok.

Pri zdravih zobeh se žvečna sila preko korenine prenese na kost okoli zoba (alveolarna kost). Zobje s tem ostanejo stabilni in ni velikih premičnih sprememb. Ko pa izgubimo zob, se poleg možnosti poslabšanja stabilnosti sosednjih zob, začne tudi proces izgube kosti, imenovan resorpcija.

Premikanje zob ob izgubi enega zoba

Pri obnovi ali nadomeščanju zob obstaja več možnosti zdravljenja , ki se od primera do primera lahko razlikujejo.  Pri odločitvi o načrtu zdravljenja, se posvetujte s svojim zobozdravnikom.


En manjkajoč zob

Ko nam manjka en zob, se lahko odločamo med klasičnim zdravljenjem z mostičkom ali zobnim vsadkom, ki nadomešča manjkajoči zob.

Klasično zdravljenje poteka s fiksnim mostičkom, kjer se ne moremo izogniti posegu v sosednje zdravezobe, ki je potreben zaradi podpore mostička. Večinoma na tem predelu pride do resorpcije kosti na predelu, kjer ni zob.

Pri zdravljenju z enim vsadkom ohranjamo sosednje naravne zobe in strukturo kosti.

Primerjava med klasičnim zdravljenjem in zdravljenjem z zobnim vsadkom

Zdravljenje z zobnim vsadkom

 


Dva ali več manjkajočih zob

Ob izgubi več zob, se zdravljenje lahko enako opravi s klasičnim zdravljenjem s snemno delno protezo, podprte na drugih zobeh ali dlesni. Ta metoda nemalokrat povzroča neudobje ob premikih proteze, možne spremembe na nebu. Izgubo več zob pa lahko zdravimo tudi z več vsadki s fiksnim protetičnim nadomestkom. Ta ohranja strukture kosti neba in kakovost žvečenja.

Dva ali več manjkajočih zob - Vsadki podpirajo mostiček

 


Brezzobost

Za popolno restavracijo so na voljo različni koncepti zdravljenja. Za več informacij se obrnite na svojega zobozdravnika.

Manjkajoče zobe v zgornji ali spodnji čeljusti lahko nadomestimo s fiksno protezo, ki jo podpirajo štirje ali več zobnih vsadkov. Lahko pa brezzobost oskrbimo tudi s snemno protezo, ki jo podpirajo vsadki, ki zagotavljajo boljše prileganje in večjo stabilnost kot klasične snemne proteze. Vsadki delujejo kot sidro za retencijske komponente, ali pa je proteza fiksirana na gredi.

Fiksna proteza

Snemna proteza podprta z sidri

Snemna proteza na gredi

 

Dentalia d.o.o. Ljubljana.
Celovška cesta 197 Ljubljana Osrednjeslovenska 1000.
+386-1-583-7730 http://www.dentalia.si