01 5837735 implantati@dentalia.si

Estetsko zobozdravstvo: Mostiček ali zobni implantat?

Estetsko zobozdravstvo: Mostiček ali zobni implantat?
05.02.2019

V primerjavi z mostičkom je zdravljenje z zobnimi vsadki ali implantati zelo učinkovito in trajno.

 

Ali ste vedeli, da naj bi delna brezzobost pestila kar 80 % slovenskega prebivalstva, popolnoma brezzobih pa naj bi bilo 5 % Slovencev? Če se tudi sami v tem trenutku soočate z delno brezzobostjo, zagotovo razmišljate o možnostih, ki jih ponuja estetsko zobozdravstvo, s katerimi bi si lahko povrnili star nasmeh in spet samozavestno uživali v življenju. Dolgo sta bili edini možnosti, ki so ju imeli zobozdravniki v okviru estetskega zobozdravstva na voljo, da so lahko pacientom nadomestili manjkajoči zob oziroma zobe, zobna proteza in mostiček. A v zadnjem desetletju je postalo vse bolj razširjeno zdravljenje z zobnimi vsadki (implantati). Če se ob izgubi enega ali več zob soočate z dilemo 'mostiček ali zobni vsadki', vam bodo spodnje informacije zagotovo pomagale pri odločitvi.
Za mostiček vam mora zobozdravnik zbrusiti tudi sosednje zdrave zobe
Nadomestitev manjkajočega zoba oziroma zob z mostičkom je hitra in cenovno ugodna rešitev. Celoten proces namreč traja le od tri do štiri tedne.
Vendar pa mora zobozdravnik, če želi mostiček ustrezno namestiti v ustno votlino in ga fiksirati, zbrusiti tudi sosednje, sicer zdrave zobe. Z mostičkom tudi ne zapolnimo mesta, kjer se je nahajal izgubljeni zob, zaradi česar tam pride kar do 25-odstotne izgube kostnega volumna, ki se z leti le še povečuje. Kar zagotovo ni dobra novica.
Za konec velja opozoriti še na življenjsko dobo mostička, ki v poprečju traja od sedem do deset let, nato pa je treba izdelati novega.

Zobni vsadki ali implantati − elegantna, trajna in estetska rešitev
V primerjavi z mostičkom je zdravljenje z zobnimi vsadki ali implantati zelo učinkovito in trajno. Zobni implantati namreč po svoji funkciji, videzu in občutku popolnoma nadomestijo manjkajoči zob oziroma zobe, hkrati pa nikakor ne vplivajo na sosednje zdrave zobe, ampak jim pravzaprav dajejo oporo in tako ohranijo vaš nasmeh funkcionalen, skladen in lep. Zobni implantati so na voljo v različnih oblikah in barvnih odtenkih, zato na koncu sploh ne boste opazili razlike med zobnim implantatom in vašimi naravnimi zobmi. Ko se zobni vsadek (implantat) spoji s čeljustno kostjo, dejansko dobi isto funkcijo kot naravni zobje.
Poleg tega je zobni implantat vstavljen na mesto manjkajoče zobne korenine in tako stimulira čeljustno kost ter tako preprečuje izgubo kostnega volumna, kar je velika težava pri mostičku in zobni protezi.
Še ena od velikih prednosti zobnih vsadkov ali implantatov je zagotovo to, da ohranijo moč vašega ugriza, tako da lahko nemoteno uživate v hrani, ki jo imate radi, zobni implantati pa vas tudi ne ovirajo pri govoru, kar je precej pogosta težava pri nadomeščanju manjkajočih zob z mostičkom ali zobno protezo.
Zobni vsadki (implantati) tudi ne potrebujejo nobene posebne nege oziroma posebnih pripomočkov − zanje je treba skrbeti tako, kot sicer skrbite za svoje naravne zobe. Zobe je treba redno ščetkati, za čiščenje medzobnih prostorov pa uporabljati zobno nitko ali posebne ščetke.
Čeprav se zdi ta možnost s finančnega vidika na prvi pogled dražja od mostička, pa je dolgoročno gledano odločitev za zdravljenje z zobnimi vsadki (implantati) zelo ugodna. Ne nazadnje ustrezno nameščen in primerno vzdrževan zobni implantat traja več kot 25 let, v idealnih pogojih pa tudi do konca življenja. Poleg tega je dobra novica tudi, da zobne vsadke oziroma implantate v določenih primerih krije osnovno zdravstveno zavarovanje, zato le povprašajte svojega zobozdravnika tudi o tej možnosti.

Posvet z zobozdravnikom pred odločitvijo za zdravljenje z zobnimi implantati
Vse, ki bi manjkajoči zob oziroma zobe radi nadomestili z zobnimi vsadki (implantati), bi radi opozorili, da se je pred začetkom zdravljenja nujno treba posvetovati s svojim zobozdravnikom oziroma oralnim kirurgom, ki bo ocenil, ali ste primeren kandidat za tovrstno zdravljenje. Dejavniki tveganja, ki lahko povzročijo, da vstavitev zobnega vsadka ali implantata ne bo uspešna, so denimo sladkorna bolezen, rak, kajenje, alkoholizem, nezdravljene bolezni dlesni. K določenemu tveganju so nagnjeni tudi ljudje, ki jemljejo nekatere vrste zdravil, kot so na primer steroidi ali zdravila za zaviranje imunske odzivnosti. Prav zaradi vsega naštetega je pred začetkom zdravljenja potreben temeljit posvet z zobozdravnikom, s pomočjo katerega bo zobozdravnik lahko strokovno ocenil, ali bo poseg uspešen ali ne.
Na tem mestu pa velja tudi poudariti, da se sistemi zobnih vsadkov oziroma implantatov med seboj bistveno razlikujejo. Aktualni podatki kažejo, da se slovenski zobozdravniki najpogosteje odločajo za zobne vsadke švicarskega podjetja Straumann, saj so preprosto korak pred drugimi. Gre namreč za podjetje z več kot 60-letno tradicijo na področju zobne implantologije in v vseh teh letih si je Straumann popolnoma upravičeno pridobil sloves enega vodilnih na svojem področju. Njihove sisteme zobnih implantatov podpira 35 let znanstvenih in kliničnih dokazov, ki so bili objavljeni v več kot 700 strokovnih publikacijah. Poleg tega tudi številke govorijo zgodbo zase − do zdaj je bilo v več kot 70 državah po svetu vstavljenih več kot 14 milijonov zobnih vsadkov (implantatov) Straumann. Le še en dokaz več, da gre za zaupanja vreden izdelek.
Da so sistemi zobnih vsadkov (implantatov) Straumann zares korak pred drugimi, kažejo tudi z doživljenjsko garancijo za svoje zobne vsadke ali implantate ter z delnim jamstvom za protetične komponente. Četudi bi prišlo do sprememb, modelov ali tehnologij, bodo vedno poskrbeli za dobavljivost potrebnih delov.


Sodobne rešitve estetskega zobozdravstva preprečujejo, da bi bila brezzobost vzrok za nesrečno življenje
To, da ste ostali brez enega ali več zob, nikakor ne sme biti razlog za slabo voljo in slabšo kakovost življenja. Na voljo je veliko rešitev, vsekakor pa so zobni vsadki oziroma implantati v večini primerov daleč najboljša možnost za nadomeščanje manjkajočega zoba ali zob − tako z vidika varnosti, videza in učinkovitosti, kot življenjske dobe. Ker so po videzu, funkciji in občutku identični naravnim zobem, vam omogočajo samozavestno in sproščeno življenje brez skrbi.


Se vam je ob branju pojavilo kakšno vprašanje v zvezi z zobnimi vsadki? Imate kakršnokoli dilemo? Morda izkušnjo, ki bi jo želeli deliti z nami? Oglasite se nam v komentarjih spodaj. Veseli vas bomo.

 

Dentalia d.o.o. Ljubljana.
Celovška cesta 197 Ljubljana Osrednjeslovenska 1000.
+386-1-583-7730 http://www.dentalia.si