01 5837735 implantati@dentalia.si

Ali so zobni vsadki primerni za vse ljudi?

Ali so zobni vsadki primerni za vse ljudi?
05.02.2019

Če vam manjka en ali več zob, je treba manjkajoči zob oziroma zobe nujno nadomestiti. Že en manjkajoči zob lahko namreč vodi do drugih težav v ustni votlini, kot so na primer premiki zob, bolezni dlesni in zobna gniloba.
Manjkajoči zob oziroma zobje vam tudi preprečujejo, da bi lahko normalno jedli, poleg tega pa lahko ta neprijetnost načne tudi vašo samozavest, ki lahko v skrajnem primeru pripelje celo do izolacije ali osamljenosti.
Zaradi vsega naštetega je tako nujno, da z zobozdravnikom najdeta najustreznejšo rešitev, s katero boste nadomestili manjkajoči zob oziroma zobe.
Od vseh možnosti, ki so na voljo, so zobni vsadki zagotovo ena boljših rešitev, saj so po videzu, funkciji in občutku najbolj približajo našim naravnim zobem.
Pa vendar ni vsak od nas primeren kandidat za vstavitev zobnega vsadka, zato se najprej temeljito posvetujte z zobozdravnikom oziroma dentalnim kirurgom.

Ali sem primeren kandidat?
Da bo zobozdravnik lahko ugotovil, ali ste primeren kandidat za vstavitev implantata, bo opravil nekaj potrebnih preiskav. Temeljito bo pregledal vašo čeljust, zobe, ustno votlino, opravil rentgensko slikanje zob ter se z vami pogovoril o vašem splošnem zdravstvenem stanju.
Ustrezen kandidat za vstavitev zobnih vsadkov mora imeti v dobrem stanju ostale zobe − v nasprotnem primeru je treba pred vstavitvijo implantata najprej poskrbeti za ustrezno zdravljenje. Pacient mora imeti tudi dovolj čeljustne kostnine, v katero lahko namestijo zobni vsadek. Če bolnik nima dovolj čeljustne kostnine, se zobozdravnik lahko odloči za postopek avgmentacije − nadomeščanje izgubljenega kostnega volumna.
Pod določenimi pogoji se je avgmentaciji mogoče tudi izogniti, in sicer z uporabo krajših zobnih implantatov, izdelanih iz roksolida. Gre za posebno zlitino iz titana in cirkona, ki so jo razvili v švicarskem podjetju Straumann. Roksolid je močnejši od čistega titana, zaradi česar predstavlja izjemen napredek na področju zobnih vsadkov. Ta izjemna zlitina lahko prenese velike obremenitve in je prav zato tako primerna za ljudi, ki imajo zelo malo čeljustne kostnine, saj mora v teh primerih zobozdravnik vstaviti krajši implantat.

Ljudje, ki so podvrženi večjemu tveganju
Sladkorna bolezen, rak, kajenje, alkoholizem, nenadzorovane in nezdravljene bolezni dlesni, izpostavljenost čeljusti sevanju... Vse to so dejavniki tveganja, ki lahko povzročijo, da vstavitev zobnega vsadka ni uspešna. Ljudje, ki imajo katerega od zgoraj navedenih dejavnikov tveganja, so sicer lahko primerni kandidati, vendar pa se morajo pred posegom zares temeljito pogovoriti s svojim zobozdravnikom, ki se na koncu odloči, ali je poseg sploh mogoč in ali bo dejansko uspešen.
Neustrezni kandidati za vstavitev zobnih vsadkov so tudi ljudje, ki jemljejo določena zdravila, kot so denimo steroidi ali zdravila, ki zavirajo imunsko odzivnost. Prav tako je treba posebno pozornost nameniti tudi ljudem, ki škrtajo z zobmi. Vzrok za škrtanje z zobmi lahko iščemo v stresu ali anksioznosti, lahko pa gre tudi za določene nepravilnosti v ugrizu, zaradi česar bolnik na implantat pritiska s preveliko silo in tako povzroči nepopravljivo škodo.

Ne pozabite, da implantat ni enak implantatu
Zdravljenje z zobnimi vsadki je v zadnjem desetletju postalo zelo razširjeno. Ko se odločimo, da bomo manjkajoče zobe nadomestili z implantati, vsekakor velja preveriti, katero znamko zobnih vsadkov nam bo zobozdravnik vstavil, vsekakor pa ni nič narobe, če ga vprašate, katere zobne vsadke bi izbral zase. Dejstvo je, da se sistemi implantatov med seboj bistveno razlikujejo.
Zobni vsadki Straumann se ponašajo z več kot 60-letno tradicijo, ki jo podpirajo številne klinične študije in visoki notranji standardi. Prav tako njihove sisteme zobnih vsadkov podpira več kot 35 let znanstvenih in kliničnih testiranj, o katerih priča več kot 700 objav v znanstvenih publikacijah. V svoji bogati zgodovini so v sodelovanju s številnimi priznanimi klinikami, inštituti in univerzami razvili številne izjemne rešitve na področju zobne implantologije.
Zelo pomembno je tudi izpostaviti, da imajo zobni vsadki Straumann doživljenjsko jamstvo ter delno jamstvo za protetične komponente. Prav tako vedno poskrbijo za dobavljivost potrebnih delov. 

Za konec
Zobni vsadki so vsekakor ena boljših možnost za nadomeščanje manjkajočega zoba oziroma zob. Njihova življenjska doba je namreč veliko daljša od drugih možnosti, kot sta na primer zobna proteza ali mostiček. Zobni vsadki v poprečju zdržijo okoli 15 let, lahko pa tudi 25 let ali več.
Veliko ljudi skrbi, ali se jim bo ta naložba dejansko obrestovala. Zobni vsadki so res nekoliko dražja možnost, vendar pa prednosti, ki jih ta prinaša, resnično odtehtajo tudi nekoliko višjo ceno. Vesela novica pa je, da zobne vsadke v določenih primerih zdaj krije tudi obvezno zdravstveno zavarovanje, zato le vprašajte svojega zobozdravnika, ali morda zobni vsadki v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Če o tem, da bi manjkajoči zob oziroma zobe nadomestili z zobnimi vsadki, še razmišljate in imate v zvezi s tem kakršnokoli vprašanje, se nam oglasite v komentarjih spodaj. Z največjim veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja ali vam svetovali bližnjega zobozdravnika.

 

Dentalia d.o.o. Ljubljana.
Celovška cesta 197 Ljubljana Osrednjeslovenska 1000.
+386-1-583-7730 http://www.dentalia.si