01 5837735 implantati@dentalia.si

Nove tehnologije, ki občutno skrajšajo čas po vstavitvi zobnega implantata

Nove tehnologije, ki občutno skrajšajo čas po vstavitvi zobnega implantata
09.05.2019

Kako skrajšati čas celjenja po vstavitvi zobnega implantata

Zdravljenje delne brezzobosti z zobnimi implantati je v zadnjem desetletju postalo vedno bolj razširjeno. Kako tudi ne, saj gre za eno bolj učinkovitih, elegantnih in varnih metod za nadomeščanje manjkajočega zoba oziroma zob. Zobni implantati so po svojem videzu, občutku in funkciji namreč takšni kot naši naravni zobje. Poleg tega za vstavitev implantata sosednji zdravi zobje ostanejo nedotaknjeni.
Področje implantološkega zdravljenja napreduje in se razvija s svetlobno hitrostjo, saj želijo proizvajalci pacientom ponuditi karseda nebolečo in prijetno izkušnjo zdravljenja. Eden od zelo pomembnih dejavnikov pri zdravljenju z zobnimi implantati je zagotovo čas celjenja. Vsak, ki se sooča z delno brezzobostjo si želi, da bi si čim prej povrnil stari lepi nasmeh ter spet samozavestno in brezskrbno užival v lepotah življenja.

Kdo je primeren kandidat za zdravljenje z zobnimi implantati?
Vsak, ki razmišlja, da bi manjkajoči zob oziroma zobe nadomestil z zobnim implantatom, se mora pred začetkom zdravljenja temeljito posvetovati s svojim zobozdravnikom oziroma oralnim kirurgom. Ta bo najprej opravil temeljit pregled vaših zob (zobozdravnik bo naročil rentgensko slikanje zob, pregledal vašo čeljust, zobe, ustno votlino), povprašal pa vas bo tudi vaših navadah in razvadah ter splošnem zdravstvenem stanju.
Kandidat, ki je primeren za vstavitev zobnega implantata, mora imeti vse ostale zobe zdrave in brez znakov zobne gnilobe ali drugih vnetij. Med dejavniki tveganja, ki lahko povzročijo, da vstavitev implantata ne bo uspešna, lahko izpostavimo sladkorno bolezen, raka, kajenje, alkoholizem, nenadzorovane in nezdravljene bolezni dlesni, izpostavljenost čeljusti sevanju ... Določeno tveganje pa predstavlja tudi jemanje nekaterih vrst zdravil, na primer steroidov in zdravil za zaviranje imunske odzivnosti, prav posebno pozornost pa mora zobozdravnik nameniti tudi tistim, ki škrtajo z zobmi.
Zelo pomembno je tudi, da ima pacient dovolj čeljustne kostnine, kamor bo vstavljen implantat. V nasprotnem primeru se zobozdravnik lahko odloči za nadomeščanje izgubljenega kostnega volumna (postopek avgmentacije), kar precej podaljša postopek zdravljenja.
A v določenih primerih se je avgmentaciji mogoče izogniti, saj na trgu že obstajajo krajši zobni implantati, izdelani iz posebne zlitine titana in cirkona, imenovane Roxolid®, ki so ga leta 2009 razvili v švicarskem podjetju Straumann Group.  Roxolid®  je po svojih lastnostih močnejši od čistega titana, zaradi česar predstavlja pravo revolucijo na področju zobnih implantatov. Roxolid® zagotavlja nove in precej manj invazivne ter pacientom bolj prijazne možnosti zdravljenja z implantati.

Kako poteka postopek zdravljenja z zobnimi implantati
Dejstvo je, da vstavitev zobnega implantata ni poseg, pri katerem bi v ordinacijo vstopili brez zoba, zapustili pa bi jo z bleščeče belim nasmehom. Nenazadnje oralni kirurg v vašo čeljust namesti umetno korenino spiralaste oblike, ki se bo sčasoma popolnoma zrastla z vašo čeljustno kostjo in tako praktično postala del vas.  Ampak pojdimo lepo po vrsti.
Vstavitev zobnega implantata
Z manjšim kirurškim posegom oralni kirurg zareže v vašo dlesen vse do čeljustne kosti. V kost nato zvrta luknjo, kamor bo vstavil zobni implantat. Na tej točki boste še vedno brez zoba, zato vam bo, če bo potrebno, oralni kirurg lahko namestil začasni umetni zob.
Treba je počakati, da se implantat zaraste v čeljustno kost
Po vstavitvi zobnega implantata se začne proces oseointegracije oziroma zraščanja vsadka s čeljustno kosjo. Ta proces lahko traja tudi nekaj mesecev, vendar je zelo pomemben, saj bo zagotovil, da bo imel vaš novi zob zares močne korenine (prav take, kot so korenine naravnih zob).
Nameščanje nazidka oziroma abutmenta
Kot je proces oseointegracije zaključen, oralni kirurg namesti nazidek oziroma abutment - komponento, na katero pozneje pritrdi  zobno krono. 
Izbira novega zoba
Ko se vaše dlesni enkrat popolnoma zacelijo, bosta z zobozdravnikom oziroma oralnim kirurgom izbrala vaš novi zob, ki bo po obliki in barvi v največji možni meri podoben vašim ostalim zobem. Vendar pozor: Zobna krona je lahko nameščena le takrat, ko je vaša čeljustna kost dovolj močna, da bo lahko nudila zadostno oporo novemu zobu.

Inovacije, ki močno skrajšajo proces celjenja
Zelo pomembno je, da vam zobozdravnik predstavi, za kateri sistem zobnih implantatov se bo odločil, saj so razlike med proizvajalci precejšnje. Pri nas  se vedno več zobozdravnikov oziroma oralnih kirurgov odloča za implantate švicarskega proizvajalca Straumann Group, ki pod svojim okriljem ponujajo vsadke Straumann in Neodent. Implantološki sistem Straumann je denimo eden najbolje dokumentiranih implantoloških sistemov na svetu, z več kot 35 leti obsežnih predkliničnih in dolgoročnih kliničnih raziskav. Poleg tega so implantati Straumann izdelani po izjemno strogih merilih kakovosti.
Kot zanimivost lahko povemo še, da je bilo do zdaj v več kot 70 državah po svetu vstavljenih več kot 14 milijonov zobnih implantatov Straumann, kar le še potrdi, da gre za kakovosten in zaupanja vreden izdelek.
Njihova, leta 1997 patentirana, površinska obdelava zobnih implantatov po metodologiji SLA (Sand-Blasted, Large Grit, Acid-Etched surface treatment) še danes velja za 'zlati standard' v implantologiji.
Poleg tega je eden od njihovih največjih izzivov zagotovo tudi to, kako čim bolj skrajšati proces celjenja in tako zagotoviti pacientu karseda prijetno in nebolečo izkušnjo. Prav zato ves čas razvijajo nove materiale in pristope. Leta 2005 so tako uvedli površino SLActive®, ki do 100 % skrajša čas oseointegracije oziroma zmanjša čas zdravljenja po vstavitvi implantata za polovico.
Zelo pomembno je tudi, da v podjetju Straumann Group za svoje zobne implantate zagotavljajo doživljenjsko garancijo ter delno garancijo za protetične komponente. Poleg tega vedno zagotovijo tudi za dobavljivost potrebnih delov, kar pomeni, da ste lahko brez skrbi tudi desetletja po vstavitvi zobnega implantata.

Imate glede postopka vstavitve zobnega implantata še kakršnokoli vprašanje ali dilemo? Oglasite se na nam v komentarjih spodaj in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč.

Dentalia d.o.o. Ljubljana.
Celovška cesta 197 Ljubljana Osrednjeslovenska 1000.
+386-1-583-7730 http://www.dentalia.si