01 5837735 implantati@dentalia.si

Izguba zoba povzroča tanjšanje kosti, ki jo lahko ohranimo le z zobnim implantatom

Izguba zoba povzroča tanjšanje kosti, ki jo lahko ohranimo le z zobnim implantatom
09.05.2019

Zobni implantat − trajna in estetska rešitev

Veliko ljudi, ki ostanejo brez zoba, v prvi vrsti pomisli na estetski vidik, ki ga s seboj prinese tovrstna izguba. Zaradi manjkajočega zoba sta načeti njihova samopodoba in samozavest, saj ne morejo sproščeno govoriti, se smejati in jesti. Vendar pa izguba zoba še zdaleč ne vpliva le na psihološko plat kakovosti človekovega življenja, ampak s seboj prinaša tudi popolnoma fiziološke spremembe. Dejstvo je, da izguba zoba ne pusti za sabo le praznega prostora v naših ustih, ampak nas, če ne ukrepamo, vodi do resnih težav v ustni votlini.
Kosti so kot mišice − če jih ne uporabljamo oziroma stimuliramo, začnejo slabeti. Čeljustne kosti denimo stimuliramo, ko grizemo in žvečimo − sila s tem prehaja po zobni korenini vse do čeljustne kosti ter jo tako ohranja trdno in močno. Ko izgubite zob, postaja čeljustna kost šibkejša in šibkejša, kar sčasoma vodi do velike izgube kostnega volumna. Zato je nujno, da prazen prostor v ustni votlini čim prej zapolnimo.
Poleg tega zobje drug drugemu dajejo oporo in tako poskrbijo, da je naš nasmeh karseda skladen. Ko izgubimo zob, v naših ustih zazeva praznina, ki izjemno poslabša stabilnost obstoječih zob, kar vodi do njihovih premikov v ustni votlini, kar popolnoma spremeni naš ugriz in nasmeh.

Katere možnosti imam na voljo, če ostanem brez zoba?
Kadar želite izgubljeni zob oziroma zobe nadomestiti in si povrniti zdrav in samozavesten nasmeh, imate na voljo različne možnosti. Svetujemo vam, da obiščete svojo zobno ambulanto in se pred končno odločitvijo dobro posvetujete z zobozdravnikom, ki vam bo svetoval, katera od možnosti je za vas najprimernejša.
Ob izgubi enega zoba imate na voljo klasično zdravljenje z zobnim mostičkom ali pa zdravljenje z implantatom. Če se boste odločili, da boste manjkajoči zob nadomestili s fiksnim mostičkom, morate vedeti, da se v tem primeru ni mogoče izogniti posegu v sosednje zdrave zobe, saj je le tako mogoče pričvrstiti oziroma fiksirati mostiček. Poleg tega moramo poudariti, da bo na mestu, kjer bo nameščen mostiček, navkljub vsemu prišlo do izgube kostnega volumna.
 
Zobni implantat − trajna in estetska rešitev
Zdravljenje z zobnim implantatom je vsekakor zelo elegantna, trajna in estetska rešitev, poleg tega pri vstavitvi zobnega vsadka sosednji zdravi zobje ostanejo nedotaknjeni, ohrani pa se tudi struktura kosti, kar pozitivno vpliva na celostno zdravje ustne votline. Zobni implantat namreč nadomesti oboje − zobno korenino in krono. Nadomestni zob je vstavljen v čeljustno kost, s katero se sčasoma popolnoma spoji in tako praktično postane del vas.
Cena implantata je resda višja od cene fiksnega mostička, vendar pa so zobni implantati dolgoročno gledano nadvse ugodna možnost zdravljenja delne brezzobosti. Ne nazadnje je njihova življenjska doba lahko tudi več kot 25 let, mostiček pa je treba zamenjati na sedem do deset let. Zdravljenje z implantati v nekaterih primerih krije tudi osnovno zdravstveno zavarovanje (link na blog, kjer smo pisali o tem), zato le povprašajte svojega zobozdravnika tudi o tej možnosti.
Vendar pa niso vsi bolniki primerni kandidati za zdravljenje z zobnimi implantati, zato se je treba pred začetkom zdravljenja temeljito posvetovati z izbranim zobozdravnikom oziroma oralnim kirurgom. Ta bo temeljito pregledal zdravje vaše ustne votline − za vstavitev implantata mora biti čeljustna kost zdrava, pred vstavitvijo je treba pozdraviti morebitne vnetne procese, posebno pozornost pa je treba nameniti tudi kadilcem in ljudem z določenimi sistemskimi boleznimi.


Se vam je ob branju pojavilo kakšno vprašanje? Vas v zvezi zdravljenje z implantati zanima še kaj? Zastavite nam vprašanje in z veseljem vam bomo odgovorili.

Dentalia d.o.o. Ljubljana.
Celovška cesta 197 Ljubljana Osrednjeslovenska 1000.
+386-1-583-7730 http://www.dentalia.si