01 5837735 implantati@dentalia.si

Kakšna je življenjska doba zobnih vsadkov?

Kakšna je življenjska doba zobnih vsadkov?
09.05.2019

Zobni vsadki pod idealnimi pogoji trajajo tudi več desetletij.

Če ste ostali brez enega ali več zob oziroma želite katerega od zelo poškodovanih zob nadomestiti z zobnim vsadkom, ste se zagotovo že vprašali, ali so implantati zares najboljša možnost za vas. Veliko ljudi skrbi, ali se jim bo ta naložba dejansko obrestovala. Res je, zobni vsadki so res nekoliko dražja možnost, vendar pa prednosti, ki jih implantati prinašajo, resnično odtehtajo tudi nekoliko višjo ceno.
Življenjska doba zobnih vsadkov je denimo veliko daljša od drugih opcij, kot sta na primer zobna proteza ali mostiček. Klinične študije so namreč pokazale, da pri 94 % bolnikov zobni vsadki zdržijo več kot 10 let, pri 94 % pa tudi več kot 15 let. Še več, če je bil zobni vsadek dobro nameščen in ga je telo dobro sprejelo, poleg tega pa zanj tudi pravilno skrbimo, lahko implantat zdrži več kot 25 let oziroma ga lahko imamo do konca življenja.

Vse prednosti zobnih vsadkov
Pred razvojem zobnih vsadkov so imeli bolniki, ki so želeli nadomestiti enega ali več manjkajočih zob, na voljo dve možnosti: zobno protezo ali mostiček. Obe možnosti sta služili (in v veliko primerih še vedno služita) svojemu namenu, vendar pa je njuna življenjska doba precej krajša od zobnih vsadkov. Mostiček denimo zdrži od sedem do deset let. Poleg tega je mostiček nameščen na sosednje zobe, zato na njegovo življenjsko dobo močno vpliva tudi zdravje sosednjih zob. V primerjavi z mostičkom je življenjska doba zobe proteze med pet in deset let.
V primerjavi z zgoraj omenjenima možnostma lahko zobni vsadek, če je bil ustrezno nameščen in ga tudi sami ustrezno negujemo, traja tudi več kot 25 let, v idealnih pogojih tudi do konca življenja.
Poleg tega nenehen napredek na področju zobne implantologije omogoča, da zobni vsadki postajajo dostopni vse več ljudem, na primer tistim, ki nimajo dovolj čeljustne kosti, da bi jim vanjo lahko vstavili vsadek običajne dolžine. Prav za take primere so v švicarskem podjetju Straumann razvili roksolid, zlitino titana in cirkona. Gre za revolucionarni material, ki je močnejši od čistega titana, iz katerega so običajno izdelani zobni vsadki. Roksolid lahko prenese velike obremenitve in prav zato je izjemno uporaben v primerih, ko bolnik nima dovolj čeljustne kosti, zaradi česar mora zobozdravnik vstaviti krajši zobni vsadek.

Kako je zobni vsadek pravzaprav izdelan?
Način, kako so zobni vsadki zasnovani in vstavljeni v čeljustno kost izjemno vpliva na njihovo življenjsko dobo. Oralni kirurg v čeljustno kost namesti umetno korenino. Vsadek je spiralaste oblike, na voljo pa je več različnih dimenzij in materialov (najpogosteje gre za titan, roksolid ali keramiko). Zobni vsadek se sčasoma zaraste v čeljustno kost in tako praktično postane del nas.
Vendar se je treba zavedati, da implantat ni enak implantatu in da med posameznimi sistemi zobnih vsadkov vendarle obstajajo določene razlike. Zato se pred izbiro zobnega vsadka dobro pogovorite s svojim zobozdravnikom. Dejstvo je, da je bilo med sistemi zobnih vsadkov, ki so na voljo na trgu, le malo tudi klinično testiranih. Zobni vsadki švicarskega podjetja Straumann se ponašajo z več kot 60-letno tradicijo, njihove sisteme zobnih vsadkov pa podpira več kot 35 let znanstvenih in kliničnih testiranj, o katerih priča več kot 700 objav v znanstvenih publikacijah.
Poleg tega imajo zobni implantati Straumann tudi doživljenjsko jamstvo ter delno jamstvo za protetične komponente. Prav tako vedno poskrbijo za dobavljivost potrebnih delov. 

Za daljšo življenjsko dobo zobnih vsadkov lahko veliko naredimo sami
Čeprav so podatki zelo spodbudni in kažejo, da lahko zobni vsadki trajajo tudi več desetletij, pa moramo za njihovo življenjsko dobo tudi sami nekaj narediti.
Zobni vsadki zahtevajo popolnoma enako nego kot naravni zobje. Neustrezna ustna higiena slabo vpliva na zdravje naših zob in dlesni ter slej ko prej pripelje do zobne gnilobe, v najslabšem primeru celo do izgube zoba.
Zato je treba zobe temeljito ščetkati, za čiščenje medzobnih prostorov uporabljati zobno nitko oziroma medzobne ščetke ter skrbeti za redne kontrolne preglede pri zobozdravniku, in sicer dvakrat letno. Poleg tega je treba skrbno spremljati zdravje celotne ustne votline. Če se morda na katerem od sosednjih zob pojavi zobna gniloba, morate nemudoma ukrepati, saj lahko bakterije, ki so povzročile karies, negativno vplivajo tudi na implantat.
Poleg tega je dobro opustiti razvade, kot je na primer kajenje, saj to izjemno poveča tveganje za nastanek parodontoze.
V zelo redkih primerih lahko pride tudi do težav, na katere sami nimamo vpliva. Eden od tovrstnih dejavnikov tveganja je denimo sladkorna bolezen.

Zobni vsadki pod idealnimi pogoji trajajo tudi več desetletij. Vendar velja še enkrat poudariti, da je njihova življenjska doba v veliki meri odvisna od nas.

Če imate kakršnokoli vprašanje v zvezi z zobnimi vsadki oziroma njihovo nego, nam ga napišite v komentarjih spodaj. Z veseljem bomo našli rešitev za vašo dilemo.

Dentalia d.o.o. Ljubljana.
Celovška cesta 197 Ljubljana Osrednjeslovenska 1000.
+386-1-583-7730 http://www.dentalia.si