01 5837735 implantati@dentalia.si

Načini zdravljenja

Brezzobost je težava vseh generacij. Delna brezzobost v Sloveniji doleti kar 80 odstotkov prebivalstva, medtem ko je popolnoma brezzobih približno pet odstotkov ljudi.

Kakšne so možnosti zdravljenja?

Številni dejavniki lahko pripomorejo k izgubi zoba, kot so npr. poškodbe (nesreče), karies, navade, slaba prehrana, parodontalna bolezen, prirojeno pomanjkanje (rojeni brez zoba) ali slaba ustna higiena. Dejstvo je, da je potrebno vsak zob nadomestiti zaradi estetskih in funkcionalnih razlogov, ne glede na vzrok.

Pri zdravih zobeh se žvečna sila preko korenine prenese na kost okoli zoba (alveolarna kost). Zobje s tem ostanejo stabilni in ni velikih premičnih sprememb. Ko pa izgubimo zob, se poleg možnosti poslabšanja stabilnosti sosednjih zob, začne tudi proces izgube kosti, imenovan resorpcija.

Premikanje zob ob izgubi enega zoba

Pri obnovi ali nadomeščanju zob je na voljo več možnosti zdravljenja, ki se od primera do primera lahko razlikujejo. Za odločitev o načrtu zdravljenja, se posvetujte s svojim zobozdravnikom.


Zdravljenje enega manjkajočega zoba

Ko nam manjka en zob, se lahko odločamo med klasičnim zdravljenjem z mostičkom ali zobnim vsadkom, ki nadomešča manjkajoči zob.

Klasično zdravljenje poteka s fiksnim mostičkom, kjer se ne moremo izogniti posegu v sosednje zdrave zobe, ki je potreben zaradi podpore mostičku. Večinoma na tem predelu pride do resorpcije ali izgube kosti na predelu, kjer ni zob.

Pri zdravljenju z enim vsadkom ohranjamo sosednje naravne zobe kot tudi strukturo kosti.

Primerjava med klasičnim zdravljenjem in zdravljenjem z zobnim vsadkom

Zdravljenje z zobnim vsadkom oz. implantatom

 


Zdravljenje dveh ali več manjkajočih zob

Ob izgubi več zob se zdravljenje prav tako lahko opravi s klasičnim zdravljenjem s snemno delno protezo, podprto na drugih zobeh ali dlesni. Vendar ta metoda pogosto povzroča neudobje ob premikih proteze in možne spremembe na nebu. Izgubo več zob pa lahko zdravimo tudi z več vsadki s fiksnim protetičnim nadomestkom. Ta ohranja strukturo kosti, neba in kakovost žvečenja.

Dva ali več manjkajočih zob - Zobni vsadki podpirajo mostiček

 


Zdravljenje brezzobosti

Za popolno restavracijo zob so na voljo različni koncepti zdravljenja. Za več informacij se obrnite na svojega zobozdravnika.

Manjkajoče zobe v zgornji ali spodnji čeljusti lahko nadomestimo s fiksno protezo, ki jo podpirajo štirje ali več zobnih vsadkov. Lahko pa brezzobost oskrbimo tudi s snemno protezo, ki jo podpirajo zobni vsadki oz. implantati, ki zagotavljajo boljše prileganje in večjo stabilnost kot klasične snemne proteze. Zobni vsadki ali implantati delujejo kot sidro za retencijske komponente, ali pa je proteza fiksirana na gredi.

Fiksna zobna proteza

Snemna zobna proteza podprta z sidri

Snemna zobna proteza na gredi

 

Dentalia d.o.o. Ljubljana.
Celovška cesta 197 Ljubljana Osrednjeslovenska 1000.
+386-1-583-7730 http://www.dentalia.si