01 5837735 implantati@dentalia.si

Imate strah pred bolečino pri vstavitvi implantata?

Imate strah pred bolečino pri vstavitvi implantata?
25.08.2020

Kdaj se odločiti za zobne vsadke, kljub strahu pred posegom?

Strah pred bolečino navaja 10% pacientov, kot enega največjih razlogov, zakaj se izogibajo zobozdravstvenim posegom. Strah se razvije po navadi iz napačnega splošnega prepričanja, da je poseg pri zobozdravniku boleč, lahko pa izvira tudi iz slabih izkušenj v mladosti (premalo informacij, neprijeten zvok in vonj čakalnice). Danes so ordinacije bistveno drugačne, kot so bile nekoč. Oprema in čakalnice so sodobno opremljene, za največje udobje pacienta.

Pomembno je, da svojemu zobozdravniku ali kirurgu zaupate in se dobro počutite ob obisku v ordinaciji. S svojim zobozdravnikom delite svoj strah in ga ne zadržujte v sebi. Kakovosten zobozdravnik si bo za vas vzel dovolj časa in se z vami pogovoril o  terminskem in stroškovnem načrtu zdravljenja. Oseben pristop bo pripomogel k občutku nadzora nad potekom zdravljenja, saj boste vedeli kaj vaš zobozdravnik/kirurg počne in koliko časa bo vse skupaj trajalo. Predvsem pa se boste lahko pogovorili o možnih načinih preprečevanja bolečine z različnimi metodami preprečevanja bolečine.

V večini primerov se zobozdravstveni in implantološki posegi opravijo v lokalni anesteziji, včasih, ko je strah izredno močan, pa tudi v sedaciji oz. “v spanju med zobozdravstvenim posegom«, redko splošno anestezijo.

Kdaj implantat?

Ko zaradi izgube enega ali več zob začnete razmišljati o implantatih, se obrnite na vašega zobozdravnika, ki vam bo razložil vse pred in po-operativne informacije, ki jih potrebujete.

Vstavitev implantata se opravi z lokalno anestezijo in je razen pri vbodu injekcije, brez bolečin. Po posegu prejmete večinoma antibiotik za preprečevanje infekcije. Za obdobje po posegu se predpišejo analgetiki in navodila o hlajenju, čiščenju in prehranjevanju.

Večina pacientov poseg in postoperativno obdobje opisuje kot neboleče, strah pred posegom in bolečinami pa pretiran.

Po vstavitvi implantata prejmete navodila za vzdrževanje implantata. Implantati ali zobni vsadki potrebujejo dobro ustno higieno in kontrolne preglede pri zobozdravniku, ki vam je implantat vstavil.

Zakaj implantat?

Zobni vsadki predstavljajo najboljši način oskrbe čeljusti ob izgubi enega ali več zob oz. primeru izgube vseh zob. Ker je implantat iz biokompatibilnega materiala ga telo odlično sprejme. Zobni implantati zagotavljajo naraven občutek in estetski videz. Zobni vsadki omogočajo ponovno neobremenjeno komunikacijo zaradi izgubljenega zoba oz. več zob v ustih, vračajo samozavest, sposobnost žvečenja hrane in pravilnega govora. Kakovostni zobni implantati so ob ustrezni vstavitvi in nadzorovanem spremljanju zdravljenja in vzdrževanja primerne ustne higiene dolgoročno zagotovilo za vaš lep nasmeh.

Ali gre lahko kaj narobe?

Če nimate težjih sistemskih bolezni je možnost zavrnitve implantata minimalna. Zobni vsadki se obnašajo podobno kot naravni zobje, zato predstavljajo najboljšo zamenjavo za vaše izgubljene zobe.

Kljub vsej tehnologiji, ki je prisotna pri razvoju zobnih implantatov, se še vedno ne moremo izogniti dejstvu, da je sama vstavitev zobnega vsadka manjši kirurški poseg, zato možnosti zapletov ni mogoče popolnoma izključiti. V veliki večini primerov se sam poseg zaključi brez težav, redko pa pride do lokalnega vnetja.

Pomembno je, da je dentalna klinika, ki jo izberete za opravljanje posega, zaupanja vredna ustanova in da svoje delo opravlja s certificiranimi izdelki ter profesionalno opremo. Tovrstna klinika bo pred posegom svojim pacientom omogočila temeljit pogovor o samem poteku posega, hkrati pa bo pacienta na poseg pripravila tudi s pomočjo pojasnilnega obrazca, v katerem se nahajajo odgovori vezani na vse faze posega.

Pomembno je le, da dentalna klinika, ki jo izberete, svoje storitve opravlja kvalitetno, da po posegu redno hodite na preglede in vzdržujete ustno higieno.

Zobozdravnike, ki uporabljajo StraumannGroup vsadke lahko poiščete na;

https://implantati.dentalia.si/poisci-zobozdravnika

 

Dentalia d.o.o. Ljubljana.
Celovška cesta 197 Ljubljana Osrednjeslovenska 1000.
+386-1-583-7730 http://www.dentalia.si