Kaj moramo vedeti, preden se odločimo za zobni vsadek?

Izguba zoba je že sama po sebi dovolj stresna, da si res ne želimo še dodatnih zapletov z vstavitvijo neustreznega zobnega vsadka.

Zato je pomembno, da se tudi sami čim bolj pripravimo in izobrazimo, da bo postopek namestitve zobnega vsadka čim bolj uspešen in prijeten. In predvsem, da bomo lahko čim prej sproščeno jedli, govorili in se smejali.

Zdravljenje z zobnimi vsadki oziroma implantanti velja za najbolj učinkovito in varno možnost nadomoeščanja izgubljenega zoba ali zob. Zobni vsadki so namreč po videzu, funkciji in občutku takšni kot naši naravni zobje.  Poleg tega so dolgoročno gledano tudi cenovno še vedno zelo ugodna možnost.

Ko naposled le sprejmemo odločitev, da bomo manjkajoči zob oziroma zobe nadomestili z zobnim vsadkom, moramo vendarle biti pozorni na nekaj ključnih stvari.

Zagotovo pa se na tem mestu poraja vprašanje, kaj je sploh pomembno pri izbiri pravega zobnega vsadka? Na kaj moramo biti pozorni?

Če imamo možnost, je pametno, da skupaj z zobozdravnikom najprej jasno definiramo svoje želje in zahteve.

 

Kakovost oziroma znamka podjetja, ki izdeluje zobne vsadke

Na trgu je na voljo veliko različnih zobnih vsadkov, vendar niso vsi enake kakovosti. Ko izbiramo najustreznejši zobni vsadek, je nujno, da se pred dokončno izbiro pozanimamo, kaj nam določena vrsta implantata ponuja. Žal večina pacientov ta dejavnik popolnoma zanemari in posledično na koncu morda ne izbere najbolj optimalnega zobnega vsadka zase.

Dobra ideja je, da vprašamo kar zobozdravnika, kaj bi uporabil zase. Na katero znamko zobnih vsadkov sam prisega.

Številni zobozdravniki prisegajo na Straumannove zobne komponente, ki jih odlikuje natančna izdelava. Njihovo kakovost pa so potrdile številne dokumentirane klinične raziskave. Zobni vsadki Straumann so znani po svoji vrhunski kakovosti, zato sodijo v višji cenovni razred.

Na drugi strani zobni vsadki Neodent sodijo v nekoliko bolj dostopen cenovni razred, a še vedno zagotavljajo izjemno kakovost.

 

Koliko časa je proizvajalec zobnih vsadkov na trgu

Pomemben podatek je tudi tradicija podjetja, ki proizvaja zobne vsadke. Če je neko podjetje v sami svetovni špici in je na trgu že več desetletij, je to zelo dober znak, da imajo v podjetju ogromno izkušenj in znanja.

Da se je neko podjetje na trgu obdržalo toliko časa, je na drugi strani to tudi dober znak, da so izdelki dobro sprejeti tudi s strani uporabnikov.

Iz kakšnih materialov je zobni vsadek

Zobni vsadki so večinoma izdelani iz titana, roksolida ali keramike.

Titan: Titan je biokompatibilna kovina, kar pomeni, da ni strupena, telo pa jo tudi dobro prenaša in sprejme. Gre za lahek material, ki lahko zdrži velike sile. Prav zato je široko uporaben tudi na drugih področjih v zdravstvu – saj so iz titana izdelani tudi različni umetni sklepi. Poudariti velja, da se zobni vsadki iz titana zelo dobro zrastejo s kostjo, kar jim omogoča dolgo življenjsko dobo.

Roksolid: Gre za revolucionarni material, ki so ga razvili v švicarskem podjetju Straumann. Gre za zlitino titana in cirkona, ki je močnejša od čistega titana, poleg tega pa ga telo odlično sprejme, kar predstavlja edinstveno kombinacijo na področju zobne implantologije. Še posebej je idealna kadar bolnik nima na voljo dovolj čeljustne kosti in mora zato zobozdravnik kost okrepiti oziroma vsadku zagotoviti primerno oporo, posledično pa v čeljustno kost vstaviti tudi manjši implantat.

Pod določenimi pogoji, ki jih določi zobozdravnik, se je temu koraku mogoče izogniti. Prav v takih primerih se odlično obnese uporaba roksolida. Zobni vsadek, izdelan iz tega materiala, namreč zaradi večje moči posledično prenese tudi večje obremenitve. Če se zobozdravnik lahko izogne posegu, s katerim bi zaradi pomanjkanja kostnine implantatu moral zagotoviti dodatno oporo, lahko na ta način znatno skrajša čas okrevanja.

Keramika: Za vse, ki si želijo nekovinsko alternativno zobnim vsadkom, so pri podjetju Straumann razvili keramične vsadke PURE, ki so izdelani iz močne keramike, prav tako pa dosegajo največjo možno stopnjo funkcionalnosti in estetike. Zobni vsadek je po svoji barvi na las podoben naravnim zobem, zato ni nikakršne bojazni, da bi kakorkoli izstopal, kar pomeni, da bo vaš nasmeh tudi po vstavitvi implantata še vedno popolnoma naraven, poleg tega pa se boste na svoje nove zobe lahko tudi popolnoma zanesli.

 

Garancija – kaj vključuje

Pred izbiro ustreznega zobnega vsadka se velja prepričati tudi o njegovi garanciji. Pri podjetju Straumann tako močno verjamejo v svoje produkte, da za svoje vsadke zagotavljajo doživljenjsko jamstvo ter delno jamstvo za protetične komponente. Tudi če bi prišlo do sprememb, modelov ali tehnologij, bodo vedno poskrbeli za dobavljivost potrebnih delov.

Za zobne vsadke iz roksolida pri Straumannu pacientu povrnejo celotne stroške zdravljenje, ne le stroške samega impantanta.

 

Hitrost zaraščanja

Različne vrste zobnih vsadkov različno vplivajo na hitrost zaraščanja implantanta s čeljustno kostjo. Ključno vlogo pri tem igrajo površina, velikost in material zobnega vsadka. Zato je pomembno, da se seznanimo, kakšne uspehe dosegajo različne znamke zobnih vsadkov.

 

Dolgoročne študije

K odločitvi za izbiro zobnih vsadkov vsekakor pozitivno prispevajo tudi dolgoročne študije, ki so v ozadju za posamezno vrsto implantantov. Več kot je narejenih študij, na bolj zanesljivih temeljih so narejeni te zobni vsadki.

Straumann Dental Implant System je denimo eden od najbolje dokumentiranih implantoloških sistemov na svetu z več kot 35 leti obsežnih znanstvenih in kliničnih dokazov ter podprt z več kot 700 znanstvenimi publikacijami. Do zdaj je bilo v preko 70 državah sveta vstavljenih več kot 14 milijonov njihovih zobnih vsadkov.

 

Dobavljivost komponent

Pomembno je tudi, da je ponudnik zobnih vsadkov čim dlje prisoten na določenem trgu, saj to pomeni, da so komponente za posamezen implantant nenehno na voljo. Kajti če mora zobozdravnik kaj popravljati, je lahko poseg manjši in cenejši, če so mu določene komponente še vedno na voljo, da ne rabi zmenjati vsega, ker bi moral v celoti preiti na novo znamko zobnega vsadka.

 

Izobraževanje strokovne javnosti

Vrhunski proizvajalci zobnih vsadkov poskrbijo tudi za izobraževanje zobozdravnikov, da so seznanjeni z najnovejšimi trendi, tehnikami, produkti in rezultati. Področje implantologije se ves čas razvija in pripravljajo se revolucionarne novosti. Če proizvajalec skrbi, da je strokovna javnost ustrezno informirana, lahko ponudi še bolj vrhunsko in kakovostno storitev, ki pacientom posledično lahko olajša bolečino, prihrani denar in zagotovi bolj obstojno rešitev.

 

Pionir novosti

Nihče od nas si verjetno ne želi storitve, ki jo ponuja vajenec, temveč se raje odločimo za mojstra oziroma najboljšega v svojem poslu, če le imamo to možnost. Pa naj gre za frizerja, proizvajalca zobnih vsadkov ali zobozdravnika. Od vseh omenjenih ponudnikov pričakujemo tudi, da se nenehno razvijajo, napredujejo in sledijo trendom. Zato je tudi pri izbiri proizvajalca zobnih vsadkov pametno, da najdemo takšnega, ki je korak pred časom in je pionir na področju novosti.

 

Kateri zobozdravniki uporabljajo katero znamko zobnih vsadkov?

Različni zobozdravniki prisegajo na različne znamke. Nekateri izbirajo glede na kakovost, drugi glede na dosedanje navade, ki so jih pridobili pred več leti.

Če vas zanimajo zobozdravniki, ki ponujajo zobne vsadke vrhunske kakovosti Straumann, tukaj poiščite svojega.

To, da je zdravje naše bogastvo, drži kot pribito. Četudi ste morda ostali brez enega ali več zob, ni potrebno, da je to razlog za slabšo kakovost življenja. Tukaj preprosto ne smete sprejemati kompromisov in pristajati na manj.

 

Kakšne so vaše izkušnje z zobnimi vsadki – dobre ali slabe? Če  imate še kakšno dodatno vprašanje, nam pišite na info@dentalia.si

Dentalia d.o.o. Ljubljana.
Celovška cesta 197 Ljubljana Osrednjeslovenska 1000.
+386-1-583-7730 http://www.dentalia.si