Kaj je zobni vsadek?

Kaj je zobni vsadek?

Podrobno

Kaj je zobni vsadek?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu prijaznega materiala, titana. Služi kot podpora protetičnemu zobnemu nadomestku, ki pacientu povrne naravni fizični videz in žvečno funkcijo. 

Z zobnimi vsadki rešujemo probleme brezzobih čeljusti ali nekaj manjkajočih zob, lahko pa nadomestimo le en zob. Poznamo implantatno podprte proteze in mostičke ter zobne vsadke s prevleko. Ta je lahko kovinsko-keramična ali cirkonij-keramična.

Spodaj je prikaz strukture naravnega zoba v primerjavi s protetičnim nadomestkom na vsadku.

Delni pogled:

 • Naravna zobna krona in korenina naravnega zoba.
 • Zobni vsadek ter protetična komponenta (opornik ali abutment) s protetično krono.

Velika prednost uporabe protetičnih nadomestkov na zobnih vsadkih je njihova stabilnost. Zobni vsadeki so namreč nadomestki pravih zobnih korenin, zato se med hranjenjem ali govorjenjem ne premikajo. Omogočajo naravnejši in udobnejši rezultat kot mostički ali klasične proteze, kar izboljša počutje in življenjsko kakovost.

Nenehen razvoj na področju implantologije je pripomogel k poenostavitvi vstavljanja zobnih vsadkov, ki ga lahko opravi primerno usposobljen zobozdravnik. Postopek je bistveno enostavnejši, hitrejši in skorajda neboleč.

 

Zapri

Prednosti zobnih vsadkov

Prednosti zobnih vsadkov

Podrobno

Prednosti zobnih vsadkov

Zakaj so zobni vsadki najboljša rešitev?

1. Zobni vsadek prinaša dolgotrajno estetsko rešitev ter več udobja pri govoru in uživanju hrane.

2. Zobni vsadki omogočajo ohranitev zdravih zob, saj v nasprotju z zobnimi mostički ni potrebno brušenje sosednjih zob.

3. Ohranjajo kostno strukturo. Vsadki omogočajo prenos žvečnih sil na čeljustno kost, ki se s tem posledično ohranja.

4. Funkcija in občutek sta popolnoma enaka kot pri naravnem zobu.

5. Fiksna zobna proteza nudi večje udobje kakor klasične snemne proteze.

 

Prikaz možnosti zdravljenja z zobnimi vsadki.

Z zobnim vsadkom lahko nadomestimo posamičen manjkajoč zob. S tem se izognemo brušenju vsaj dveh sosednjih zob zaradi izdelave zobnega mostička.To je pomembno, kadar so sosednji zobje zdravi ali imajo le majhno zalivko in kadar sosednji zobje niso primerni za nosilce mostička.

 

        

        

 

Nadomestimo lahko več manjkajočih zob, tako da na vsaj dveh zobnih vsadkih izdelamo mostiček. Izjemoma lahko z mostičkom povežemo tudi zobni vsadek in zob. S takšnimi rešitvami se lahko izognemo zobni protezi.

 

 

             

 

Zobne vsadke lahko uporabimo za pričvrstitev zobne proteze, ko imamo primer popolne brezzobe čeljusti. Poznamo snemno in fiksno protezo, podprto z zobnimi vsadki. Obe pa bistveno izboljšta funkcionalnost (večje udobje, olajšan govor in hranjenje) in stabilnost v primerjavi s klasično snemno protezo, s tem pa samo kvaliteto življenja.

 

       

 

 

 

 

Zapri


Postopek vstavitve

Postopek vstavitve

Podrobno

Postopek vstavitve

Kratka neboleča operacija za dolgotrajno rešitev.

Implantološko zdravljenje se prične s pregledom pri vašem izbranem zobozdravniku ali kirurgu, ki oceni vaše splošno zdravstveno stanje, stanje zob in ustne sluznice ter tip kosti. Za oceno volumna čeljustne kosti je neizogibno rentgensko slikanje oz. 3D rentgenski posnetek, ki omogoča varen in predvidljiv poseg.

Kirurg in zobozdravnik na osnovi pridobljenih izvidov izdelata podroben kirurško-protetični načrt. Pred vstavitvijo zobnih vsadkov je potrebno pozdraviti vse morebitne bolezni zob (npr. karies), obzobnih tkiv (npr. paradontalna bolezen) in sluznic ustne votline. Te bi sicer lahko ogrožale uspešnost in trajnost zobnih vsadkov.

 

Komu so namenjeni?

Pravzaprav večini izmed nas. Obstajajo relativne omejitve pri določenih sistemskih boleznih kot je npr. diabetes, osteoporoza, jemanje zdravil proti strjevanju krvi, nezaželjeno je tudi močno kajenje. 

 

Kako poteka vstavitev?

Korak 1: Diagnoza in odločitev za zdravljenje z zobnimi
vsadki. Pregled in pogovor z zobozdravnikom.


Korak 2: Vstavljanje vsadkov – vsadek se ob lokalni
anesteziji kirurško vstavi v čeljustno kost.


Korak 3: Faza celjenja – v fazi celjenja se vsadek združi
z vašo kostjo, ki lahko traja od 6 tednov do nekaj
mesecev (čas se razlikuje od primera do primera).


Korak 4: Izdelava protetične nadgradnje - v času, ko
se bo vaš zobni vsadek celil, bo v zobnem laboratorju
izdelana protetična nadgradnja.


Korak 5: Ko je faza celjenja zaključena, zobozdravnik na
zobne vsadke namesti protetično nadgradnjo.


Korak 6: Nega po posegu – s temeljito ustno higieno in
rednimi pregledi pri zobozdravniku, boste lahko
vzdrževali dolgotrajno funkcijo svojih novih zob.

 

Več informacij o obdobju po vstavitvi zobnega vsadka si preberite na zavihku PO VSTAVITVI.

 

Življenjska doba zobnega vsadka.

Ob pravilni negi zob je trajanje zobnega vsadka doživljenjsko.  Skupaj z  rednimi kontrolnimi  pregledi pri vašem izbranem zobozdravniku ali kirurgu ter pravilno nego je tako zagotovljena brezskrbna uporaba zobnih vsadkov, enako kot v primeru naravnega zoba.

 

 

 

Zapri


Po vstavitvi

Po vstavitvi

Podrobno

Po vstavitvi

Moj vsadek je vstavljen, kaj sedaj?

Človeško telo potrebuje čas za okrevanje po kateremkoli kirurškem posegu. Pomembno je, da natanko sledite navodilom za okrevanje vašega zobozdravnika ali kirurga.

 

Navodila za čas po posegu

Po posegu je mogoča zmerna in prehodna oteklina lica ali ustnice. Bolečine so običajno blage, s pomočjo običajnih zdravil za lajšanje bolečin (razen Aspirina)  jih je mogoče povsem odpraviti.

Uporabljajte ledene obkladke po navodilih svojega zobozdravnika (uporabite tanko tkanino, da led ni v direktnem stiku s kožo).

Na dan operacije in še dva dni po njej: ne kadite, ne uživajte alkoholnih pijač, izogibajte se telesnim naporom, jejte mehko (pasirano) ali tekočo hrano.

Ustna nega je v tem času nujna, kjub temu pa obstaja nekaj omejitev:

 • Ne uporabljajte zobne prhe ali električne zobne ščetke!
 • Umivajte svoje zobe brez ali z zelo malo zobne paste.
 • Mesta operativnega posega ne drgnite z navadno zobno ščetko, ampak uporabljajte zobno ščetko, ki vam jo bo priporočil vaš zobozdravnik.
 • Za nego ne uporabljajte agresivnih antiseptičnih vod.
 • Na rano ne polagajte nobenih zdravil ali domačih pripravkov.
 • Čistite svoj jezik in uporabljajte strgalo za jezik.
 • Zobne nitke in interdentalne ščetke ne uporabljajte na mestih posega.
 • Ne dotikajte se šivov s prsti ali drugimi predmeti.

Koristno je izpiranje ust po vsakem obroku z vodo. Ostanke hrane, ki se naberejo na kirurških šivih ob rani, lahko neboleče in varno obrišete z vlažno vatirano paličico.

V času, ko ima pacient na mestu implantacije šive, naj ne kadi (nasploh kajenje močno zmanjša možnost za uspeh implantacije), naj se izogiba intenzivnemu fizičnemu naporu, naj ne obiskuje savne in naj ne uživa alkohola. Tisti, ki imajo zobno protezo, naj je ne nosijo! V prvih dneh po implantaciji je možno rahlo otekanje in zmerna bolečina.

Do šest tednov po operaciji se izogibajte hudim telesnim naporom, žvečenju v predelu vstavitve zobnega vsadka in izjemnim klimatskim obremenitvam (npr. potovanja v tropske dežele).

Če bi imeli v tednih po operaciji kakršnekoli težave (večje otekline, močne bolečine, krvavitve, spremenjene občutljivosti v posameznih predelih obraza ali druge nevšečnosti) takoj kontaktirajte svojega zobozdravnika.

Celjenje in vraščanje traja praviloma od tri do šest mesecev. V tem času ni dovoljeno polno obremenjevanje zobnega vsadka oziroma žvečenje na mestu vstavitve, saj lahko to ogrozi njegovo vraščanje.

V času vraščanja lahko uporabljate začasen protetični nadomestek (mostiček, protezo), ki vam ga zobozdravnik ustrezno prilagodi. 

Čas celjenja in vraščanja zobnega vsadka je mogoče ob dobrih kostnih pogojih skrajšati. V nekaterih primerih je mogoče s protetičnimi postopki nadaljevati takoj po vstavitvi zobnega vsadka. 

ZapriZobni vsadki Straumann

Zobni vsadki Straumann

Podrobno

Zobni vsadki Straumann

Implantološki sistem Straumann nudi različne tipe zobnih vsadkov. Široka izbira zobozdravniku  omogoča oskrbo vseh zobozdravstvenih idikacij v okviru enega implantološkega sistema.

STRAUMANN je lastnik številnih patentov in inovacij. Leta 1997 so patentirali površinsko obdelavo vsadkov po metodologiji SLA (Sand-Blasted, Large Grit, Acid-Etched surface treatment), ki  še danes velja za "zlati standard" v implantologiji.

V letu 2005 so uvedli površino SLActive, ki do 100 % skrajša čas osteointegracije oz. zmanjša čas zdravljenja za polovico.

V letu 2009 je Straumann predstavil novo patentirano zlitino  iz Titan-cirkonija, imenovano Roxolid, ki je 30% trša od Titana. Trši material omogoča uporabo ožjih vsadkov in tako posledično manj invazivno zdravljenje.

 

 

 

 

 

Zapri

Protetične rešitve

Protetične rešitve

Podrobno

Protetične rešitve

 

Ko se odločite za Straumann implantološki sistem se odločite za zanesljivost, podprto z raziskavami in kliničnimi študijami, ki nudijo pacientom najboljše materiale in zobozdravstvene rešitve.

Straumann nudi širok nabor protetičnih nadomestkov - od prilagojenih posameznemu pacientu z uporabo CAD CAM tehnologij, do tovarniško izdelanih opornikov oziroma abutmentov, ki omogočajo odlično funkcionalnost in estetiko.

 

 

 

 

ZapriStraumann Garancija

Straumann Garancija

Podrobno

Straumann Garancija

 

Namen Straumann garancije je zagotavljanje kakovosti, zanesljivosti, funkcionalnosti in trajnosti Straumann proizvodov. Uporabniki Straumann proizvodov se lahko zanesejo na garancijo za vsak Straumann izdelek.

 

 • Doživljenjska garancija: zobni vsadki imajo doživljenjsko garancijo. Garancija velja za zamenjavo za nov zobni vsadek enake dimenzije ter kovinski opornik.
 • Doživljenjska garancija +: To je dodatek k standardni življenjski garanciji za vsadke Roxolid®. Garancija nudi nadomestitev z enakovrednim vsadkom in kovinskim opornikom. Poleg tega pa garancija krije tudi nadomestilo za zdravljenje, v kolikor pride do zloma vsadka.
 • 5 letna garancija: Za keramične opornike in keramične vijačne gredi ter mostičke podprte z vsadki.
 • 10 letna garancija: Za Straumann® Novaloc® opornike in kovinske gredi ter mostičke, ki so podprti na vsadkih.

 

Garancija je možna le, če so bili uporabljeni originalni deli Straumann®, kar potrjuje serijska številka posameznega dela, ki je vpisana v Straumann® potnem listu, ki ga prejmete pri vašem zobozdravniku.

 

 

 

Zapri

ORIGINALNE KOMPONENTE

ORIGINALNE KOMPONENTE

Podrobno

ORIGINALNE KOMPONENTE

 

Uporaba izvirnih Straumann® delov nudi številne prednosti. Originalne komponente so izredno natančni izdelki izjemne kakovosti. Popolno ujemanje komponent zagotavlja dolgoročno stabilnost in vašo mirnost po opravljenem posegu. Sledenje visokim standardom proizvodnje in temeljit pregled kakovosti omogoča dosledno kakovost prav vseh sestavnih delov Straumann®.

 

 


 

Zapri

Dentalia d.o.o. Ljubljana.
Celovška cesta 197 Ljubljana Osrednjeslovenska 1000.
+386-1-583-7730 http://www.dentalia.si